vrijdag 9 november 2007

helemaal niet oud


Van Myra naar Bari

Kijk eerst naar het filmpje over Sint Nicolaas. De tekst sluit er bij aan.
In de elfde eeuw werd Myra veroverd door Turkse moslims. Zij waren geen Christenen en vereerden Sint-Nicolaas dus niet. Christenen mochten niet meer naar zijn graf toe om er te bidden. Zevenentachtig dappere zeelieden uit Bari (in Italië) besloten hier iets aan te doen. Met drie schepen vertrokken zij naar Myra. Daar braken zij het graf van Sint-Nicolaas open. Ze namen zijn lichaam mee naar hun eigen stad en begroeven het in een mooi nieuw graf in een kerk die speciaal voor Sint-Nicolaas was gebouwd. Bari is een havenstad in Zuid-Italië, maar vroeger was de Spaanse koning er de baas. Zo komt het misschien dat wij nu denken dat Sint-Nicolaas uit Spanje komt.

Beschermheilige
Na de dood van bisschop Nicolaas gingen veel mensen tot hem bidden. Om hulp of om bescherming. Vooral zeelieden, ongehuwde meisjes en kinderen. In zijn leven had hij immers laten zien dat hij hen had geholpen. En wie weet deed hij dat na zijn dood ook nog wel. Zo werd hij de beschermheilige van ongehuwde meisjes en kinderen. De zeelieden vereren hem om het verhaal dat hij matrozen van de verdrinkingsdood had gered. Veel matrozen namen daarom zogenaamde Claesbroodjes mee als ze gingen varen. Wanneer het schip in gevaar kwam, wierpen ze die in het water. Op die manier vroegen ze Nicolaas om hulp.

Feiten op een rij
Sint is helemaal niet zo oud als wordt gezegd. Sint is in zijn 72ste levensjaar overleden op 6 december 342. Sint-Nicolaas was bisschop van Myra. In de 11e eeuw hebben christelijke zeelieden het lichaam van de heilige vervoerd naar Bari, een havenstad in het zuiden van Italië. Sint-Nicolaas is de beschermheilige van zeelieden, kinderen en ongetrouwde meisjes.

Geen opmerkingen: